2012. április 19., csütörtök

Előkészítés - Dokumentálandó folyamat kiválasztása

Üzleti folyamatok dokumentálásának kezdetekor, a munka elején a feladat meglehetősen nagynak tűnhet ezért célszerű olyan folyamattal kezdeni a munkát, amely lehetőséget biztosít az első sikerekhez ugyanakkor biztosítja a szükséges eredményt is.

Első folyamat vagy folyamatok választásakor célszerű az alábbi szempontokat figyelembe venni:
  • Komplexitás - Ne kezdődjék a munka legösszetettebb folyamattal.
    Nagy segítséget biztosít a munka során, ha 
    • már meglévő dokumentációkból történhet az építkezés
    • a szereplők számára már nem ismeretlen a feladat
    • meg van a kellő rutin egy folyamat dokumentálásához
  • Szerepkörök száma - Célszerű néhány szerepkörös folyamattal kezdeni és csak később haladni a sok szerepkörrel működtetett folyamatok irányába.
  • Kritikusság - Az első üzleti folyamat dokumentálása lehetőleg ne a legkritikusabb, legnagyobb fókuszban levő folyamat legyen. Kecsegtető lehet a gondolat, hogy a legkritikusabb folyamatot ledokumentálva a fennmaradó folyamatok már lényegesen könnyebben haladhatnak. Ami az előnye az egyben a hátránya is lehet e választásnak: ha még nem áll rendelkezésre a kellő háttér, akkor pont a kitüntetett figyelem miatt ütközhet a munka akadályba.
Mindent összevéve az első dokumentálásra kerülő folyamatok esetében megfontolandó az egyszerűségre törekedni és folyamatosan haladni az egyre komplexebb folyamatok dokumentálása felé.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése